Riemenwinkel.be by E.L Cravatte
  • Sinds 2004 dé Specialist
  • Binnen 30 dagen retourneren
  • Óók zakelijk bestellen
  • Veilig online betalen

De geschiedenis van de riem

bronstijdDe geschiedenis van de riem gaat terug tot in de bronstijd, een periode in de prehistorie van c.a. 2100 jaar voor Christus tot 750 jaar voor Christus. Zowel mannen als vrouwen droegen riemen, gemaakt van een stuk leder en bedoeld om de kleding om de middel op zijn plaats te houden. Er wordt gewoon een knoopje ingelegd, heel wat anders dan de metalen gespen waar riemen tegenwoordig mee uitgerust zijn.

Vanaf 1850 werd de riem niet meer door mannen en vrouwen gedragen, enkel gedurende bepaalde periodes. In het ´wilde westen´ bijvoorbeeld was de riem meer gebruikelijk voor mannen, de vrouwen droegen veelal jurken en daar kwam geen riem aan te pas. In de vroege Middeleeuwen, de late zeventiende eeuw en tussen 1900 en 1910 waren riemen ook een modeaccessoire voor vrouwen. De Art Nouveau vrouwen riemen uit het begin van de negentiende eeuw zijn tegenwoordig zelfs echte collectors items geworden.

In oorlogstijd, vooral in de late helft van de negentiende eeuw tot de eerste wereldoorlog, was de riem voorbehouden om gedragen te worden als decoratief onderdeel van het militaire het uniform te dragen. Deze strakke riemen dienden ervoor om de taille smaller te doen lijken en de mannen een fysiek sterk uiterlijk te doen geven. Door het dragen van een strakke riem wordt de nadruk op een brede borstkas en schouderpartij gelegd. Soms wordt ook wel een korset onder het uniform gedragen, zo leek de taille nog smaller.

soldaat met riem

In de ´moderne tijd´ begon men rond de jaren 20 van de twintigste eeuw met het dragen van de riem. Voor 1920 dienden de riemen vooral een decoratieve functie. Ze werden geassocieerd met het leger. Tegenwoordig is het gebruikelijk om dagelijks een riem op elke broek te dragen. Sinds het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw, was het dragen van de riem vooral populair onder de jeugd. De broek werd erg laag op de heup gedragen, waarbij vaak nog de bovenkant van de onderbroek werd getoond. Deze ´urban´stijl, welke te herleiden is naar gevangenen (uiteindelijk werd het dragen van een riem in de gevangenis verboden, omdat ze als wapens en middelen voor zelfmoord werden gebruikt), bleef populair tot in de 21ste eeuw. Vooral onder jongeren.

Zo, dan ben je nu helemaal weer op de hoogte. Hoogste tijd om onze collectie heren riemen te bekijken.

Afbeelding links: Marshal Saint Arnaud (1801-1854). Franse soldaat en Marshal van Frankrijk. 

heel mooie kwaliteit echt voor een dame, ik moet naar een feest , en het thema is paris .........moulin rouge , dus ga ik me verlkeden in een echte parisienne ,heb gezocht op internet en zo kwam ik bij jullie terecht en ik was benieuwd op het resultaat, en ik moet zeggen ben heel tevreden . meschien tot A BIENTOT GRTS
Gisele Rysselinck
Het is een zeer mooie das; was handig verpakt en werd vlug geleverd. Dus .... was zeker in orde !
Carry De Ceuster
Ben supertevreden over mijn bestelde bretellen
Mommaers René
Vlugge en vlotte levering.
Eliane Scheppers
Eindelijk DE oplossing voor het probleem van de losspringende bretellen. We hebben er van overal maar geen enkele bleef zitten en deze extra-sterke van jullie wel. Wat een opluchting voor een gehandicapte mens. Dat is al 1 zorg minder
Paul Andries
Klantvriendelijke service en een perfect product!!
Els De Doncker

Betaal veilig online

×